top of page
4PMS_3973B.JPG
Productie: Welkom

ALLE KLEINE BEESTJES HELPEN

Ongewervelden: dieren zonder ruggengraat. Het ontbreken van een wervelkolom is typerend voor een heleboel beestjes. Toch vormen ze samen de ruggengraat van ons ecosysteem. Insecten vervullen veel belangrijke rollen in onze natuur. In 2018 werd bekend dat het aantal insecten in Nederland dramatisch afneemt. In opdracht van Natuurmonumenten is onderzoek gedaan door wetenschappers van de Radboud Universiteit en Stichting Kenniscentrum Insecten (EIS) om insectentrends in Nederland te onderzoeken. Conclusie van de wetenschappers: in de afgelopen 27 jaar is ongeveer twee derde van het aantal individuen van de onderzochte insectengroepen verdwenen.

Dat is ernstig, want beestjes zijn extreem belangrijk voor ons ecosysteem. Beestjes vervullen ongeveer vijf rollen in onze natuur, die allemaal onmisbaar zijn. Lang niet alle beestjes krijgen de eer die zij verdienen, want veel mensen vinden ze vies en eng. Dat is treurig, want zonder al deze verschillende insecten, is er geen leven mogelijk voor planeet aarde: en dus ook niet voor de mens.

Dat insecten bijvoorbeeld belangrijk zijn voor bestuiving, weten veel mensen inmiddels wel, maar beestjes vervullen veel meer belangrijke rollen in ons ecosysteem en leveren elk een eigen belangrijke bijdrage aan onze natuur. Elk verhaal op deze site legt uit wat het nut is van beestjes en vertelt over deze essentiële rollen die beestjes vervullen in onze natuur. De verhalen leggen uit waarom alle kleine beestjes helpen, om daarmee het imago van deze beestjes te verbeteren.

In het verhaal over bodemopruimers, legt hoogleraar Matty Berg hoe belangrijk bodembeestjes zijn voor gezonde natuur. Regenwormen zijn bijvoorbeeld essentieel voor een goede bodemstructuur.

Het verhaal over jagers gaat in op het belang van jagende beestjes en wat wij daaraan hebben als mens. Zo legt De Wespenvriend uit dat ook wespen ook nuttig zijn voor onze natuur en probeert hij het slechte imago van de wesp te verbeteren. Zonder wespen en spinnen zouden we bijvoorbeeld last krijgen van een enorme muggenplaag.

Beestjes dienen ook als voedsel voor andere dieren. In dit verhaal legt Wout Winkelhorst uit dat als het slecht gaat met insecten, het ook slecht gaat met vogels, want alles staat met elkaar in verbinding.

Ook bestuivende insecten zijn heel belangrijk voor onze natuur. Met de honingbijen gaat het goed, maar wilde bijen hebben het zwaar. John Smit van Stichting EIS legt in het verhaal over bestuivers uit waarom je beter geen honingbijkasten meer kunt neerzetten in de tuin, als je de natuur een handje wil helpen.

Beestjes kunnen ook worden ingezet als bestrijders. Erik Poelman, onderzoeker bij Wageningen University & Research, doet onderzoek naar de inzet van sluipwespen in de akkerbouw, in plaats van pesticide. In het verhaal over bestrijders legt Poelman uit wat de rol is van deze beestjes.

Ondanks dat beestjes dus onmisbaar zijn voor de natuur, hebben ze onder de mensen een slecht imago. Gelukkig zijn er mensen die daar verandering in brengen. Dick de Slakkenman heeft Afrikaanse reuzenslakken. Dick gaat regelmatig langs scholen en brengt zo jonge kinderen in aanraking met allerlei beestjes. Zo geeft hij kinderen een positiever beeld van ongewervelden en laat hij zien dat beestjes ‘hartstikke leuk’ zijn. En er zijn nog andere manieren waarop beestjes de mens kunnen helpen. De slakkenman brengt namelijk ook kinderen met autisme of ADHD in aanraking met zijn slakken. Dat brengt rust, volgens hem.

Ongewervelden zijn onmisbaar voor onze natuur en daarmee ook voor de mens. Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen en deze beestjes te ondersteunen. Wil je weten wat jij zelf kan doen om beestje tegemoet te komen? In het verhaal ‘wat kun jij zelf doen om beestjes te helpen’ zijn tips en adviezen van alle sprekers gebundeld in één verhaal. Eén afzonderlijke soort kunnen we best missen, maar alle soorten samen vormen het totaal. Alle kleine beestjes helpen.

Productie: Tekst
Zoeken
Productie: Blog2
bottom of page